حقایقی که در مورد تحلیل فاندامنتال نمیدانید
در بازار سرمایه برای تحلیل فاندامنتال و بررسی و معامله سهام نیازمند شناسایی ارزش واقعی ان سهم و نسبت ان به قیمت آینده و در کنار این موارد آینده و برنامههای شرکت موردنظر و کلیت بنیادی این سهم میبایست بررسی گردد تا منجر به سودهای کلان برای معاملهگر شود و در این مقاله به توضیح تحلیل بنیادی بهطور کامل پرداختهشده پس برای کسب درآمد جذابتر با ما همراه باشید… .
پیش درآمدی بر تحلیل فاندامنتال
به بیان ساده، تحلیل فاندامنتال سهمهای بورسی به جهت بررسی کلیت و حالت کارکرد و روند صعودی و مالی سهم است؛ در بررسی فاندامنتال با کمک از یک سری دادهها و نسبتهای اقتصادی و دیدن گزارشهایی که شرکتهای سهام منتشر میکنند، به کلیت مالی، اقتصادی، فعالیت و سودآوری شرکت امتیاز میدهیم.
در بین تریدران بازار بورس نیز اشخاصی هستند که بهعنوان «تریدر فاندامنتال» دیده میشوند؛ درواقع این اشخاص، ترید سهام بر اساس تحلیل فاندامنتال را فقط در نظر قرار میدهند.
اگرچه ممکن است برای ورود به ترید و خریدوفروش خود از تحلیل تکنیکال، تابلو خوانی، فیلتر نویسی و…نیز استفاده کنند، اما مبنای اصلی آنها، تحلیل فاندامنتال است. به همین دلیل در ادامه متن، روش خرید سهام بر اساس تحلیل فاندامنتال را موردبررسی قرار خواهیم داد.
معامله سهام طبق تحلیل فاندامنتال به چه مدل است؟
بهطورکلی سهام فاندامنتال، به دارایی گفته میشود که از عملکرد و سودآوری عالی برخوردار باشد. بهعنوان نمونه، تصور کنید که سود عملیاتی پنج سال اخیر یک شرکت، بهصورت دائم رشد کرده است؛ این امر نشان میدهد که شرکت کارکرد خوبی را از خود بهجا گذاشته است، در اینجا اصطلاحاً بیان میشود که سهام این شرکت فاندامنتالی است.
البته باید توجه کنید که شناسایی سهام فاندامنتالی فقط با دیدن یک امر مشخص نمیشود و باید چندین بخش متفاوت را بررسی کنید تا بتوانید فاندامنتال بودن یا نبودن یک سهم را مشخص کنید.
مهمترین بخش تحلیل فاندامنتال، اخبار و صورتهای مالی شرکت است؛ اشخاصی که به دنبال خرید سهم طبق تحلیل فاندامنتال هستند، برای دیدن و دریافت این اخبار میتوانند به سایت کدال مراجعه کنند.
موردی که پیش میآید این است که چه راههایی برای خرید سهام فاندامنتال وجود دارد و چگونه میتوان سهام سود ساز و فاندامنتال را پیدا کرد؟ در بخشهای بعد به معرفی تعدادی از راههای تحلیل فاندامنتال و شناسایی سهمهای سود ساز میپردازیم.
نسبت P/E داراییها و شرکتها
یکی از مهمترین موارد برای خرید سهام بر اساس تحلیل فاندامنتال، در نظر گرفتن نسبت P/E شرکتها است. این معنی به شما میگوید که این شرکت در ازای یک ارزش معین، سالیانه به چه مقدار سود میسازد.
بهعنوان نمونه، وقتیکه گفته میشود P/E یک شرکت، 5 واحد است، درواقع به این معناست که شرکت مذکور، به مقدار 20 درصد مبلغ پرداختشده، سودآوری میکند.
با نظری دیگر نیز میتوان به این مفهوم نگاه کرد؛ به این معنا که وقتی نسبت P/E یک شرکت، 4 واحد است، درواقع با فرض تقسیم 100 درصد دارایی بهدستآمده در مجمع سالیانه، این موضوع بیانگر این نکته است که 4 سال طول میکشد تا مبلغ دارایی شما برای خرید سهام مذکور، بهطور تمام به شما بازگردد.
ارزش خالص دارایی (NAV)
بررسی ارزش خالص دارایی بهعنوان یکی از مدلهای معامله سهام بر اساس تحلیل فاندامنتال
یکی دیگر از ابزارهایی که برای خرید سهام بر اساس تحلیل فاندامنتال به عمل گرفته میشود، معنی «ارزش خالص دارایی» است؛ درواقع از این وسیله برای ارزش نهادن داراییهای شرکتهای سرمایهگذاری و یا صندوقهای سرمایهگذاری استفاده میشود. ارزش خالص دارایی به شما میگوید که سهام در اختیار یک شرکت چقدر قیمت دارد.
برای ارزشگذاری یک واحد صندوق سرمایهگذاری یا یک شرکت سرمایهگذاری، از کلمه P/NAV استفاده میشود. بسیاری از حاضران بازار سرمایه معتقدند که اگر نسبت P/NAV کمتر از 65 درصد باشد، سهام شرکت موردنظر برای معامله مناسب است؛ بنابراین وقتیکه قصد معامله سهام شرکتهای سرمایهگذاری و یا صندوقهای سرمایهگذاری رادارید، حتماً از قابلیت ارزش خالص دارایی استفاده کنید.
بهعنوان نمونه، ارزش سهام یک شرکت سرمایهگذاری 1000 تومان است و بر اساس برآورد تریدران، قیمت خالص داراییهای این شرکت، 4000 تومان است، در اینجا حالت P/NAV شرکت مذکور، عدد 25 درصد را نشان میدهد که یک عدد بسیار جذاب برای خرید است.
سود سازی را در نظر بگیرید
یکی از مواردی که حاضران بازار سرمایه برای معامله سهام بر اساس تحلیل فاندامنتال باید در نظر بگیرند، محاسبه و تحلیل سود سازی شرکتها است.
درواقع ممکن است یک شرکت، عملکرد خوبی را در یک دوره تایمی مشخص از خود نشان داده باشد، اما این سود حاصل از فعالیت اصلی شرکت و عملیاتی نباشد.
به جهت نمونه، یک شرکت تولید و ساخت کاشی و سرامیک پارتی از سود خود را برای خرید چند ملک هزینه میکند و به جهت تورم موجود در جامعه، قیمت این موارد افزایش پیدا میکند و شرکت موردنظر نیز سود بسیار قابلتوجهی را شناسایی میکند.
اما این سود عملیاتی نیست؛ چراکه نمیتواند تکرارپذیر باشد و برای برآورد سود سالهای آینده شرکت بهتر است کارکرد اصلی شرکت را مورد رسیدگی قرار دهیم.
قابلیت و طرحهای گسترش شرکت را در نظر قرار دهید
تحلیل فاندامنتال یک شرکت، موارد خاص مربوط به خود را دارد و برای خرید سهام بر اساس تحلیل فاندامنتال باید موارد متفاوتی را در نظر گرفت.
یک شرکت محتمل است سودهای بهدستآمده خود را در بخشهای تولید و گسترش بخش تولیدی سرمایهگذاری کند و همین امر باعث بیشتر شدن میزان سودآوری این کارخانه اقتصادی در سالهای آینده میشود.
پس علاوه بر دیدن و در نظر گرفتن حالت فعلی سودآوری کارخانهها، باید چشمانداز سودآوری آنها در سالهای بعد و مدلهای توسعه را نیز در نظر گرفت.
قیمتهای جهانی
قیمتهای جهانی از عوامل مهم در خرید سهام بر اساس تحلیل فاندامنتال
بازار سرمایه کشور را بهعنوان یک بازار دارایی محور میتوان در نظر گرفت؛ چراکه تعداد زیادی از کارخانهها در این حوزه فعالیت میکنند. کارخانههای فعال در دستههایی مانند محصولات شیمیایی، فلزات اساسی، استخراج کانههای فلزی و…
پارت زیاد ای از تولیدات خود را همراه باقیمتهای جهانی به فروش میرسانند و همین امر باعث تأثیر قیمتهای جهانی بر وضعیت سودآوری این شرکتها شده است و اشخاص برای معامله سهام بر اساس تحلیل فاندامنتال، حتماً باید ارزشهای جهانی را در نظر بگیرند.
بهعنوان نمونه، کارخانه پتروشیمی زاگرس که بهعنوان یک عرضهکننده متانول در بازار بورس شناخته میشود، تولیدات خود را مطابق باارزشهای جهانی متانول در مارکت عرضه میکند و همین امر باعث تأثیرپذیری بسیار زیاد این کارخانه از قیمتهای جهانی شده است.
قیمت دلار
یکی از عوامل بسیار مهم در تحلیل فاندامنتال کارخانهها، در نظر گرفتن قیمت دلار است؛ چراکه بالا رفتن قیمت دلار از یکجهت باعث افزایش قیمت اصلی دارایی شرکتها میشود و از طرف دیگر به دلیل تأثیر داشتن در قیمتهای فروش تولیدات کارخانههای دلار و ارز محور، باعث افزایش سودآوری آنها میشود. پس برای خرید سهام بر اساس تحلیل فاندامنتال، حتماً قیمت دلار را در نظر بگیرید.
ساختار کلان اقتصاد
بررسی سودآوری و وضعیت فاندامنتال سهام کارخانهها بدون در نظر گرفتن اقتصاد کلان کشور امکانپذیر نخواهد بود؛ بهاینعلت عملکرد کارخانهها و دستگاههای اقتصادی کاملاً تحت تأثیر مشکلات و سیاستهای در نظر گرفتهشده در اقتصاد کلان است.
بهعنوان نمونه، وقتیکه اشخاص به دنبال معامله سهام در بازار سرمایه هستند، باید میزان بهره بینبانکی و علاوه بر این سود سپردههای بانکی را بهعنوان یکی از عاملهای اقتصاد کلان در نظر بگیرند و این موضوع میتواند در معامله سهام بر اساس تحلیل فاندامنتال مؤثر باشد.
توجه داشته باشید که اصولی همچون میزان تورم، تنشهای سیاسی، تحریمهای اقتصادی، سیاستهای پولی و…را میتوان بهعنوان بخشی از عوامل تأثیرگذار در اقتصاد کلان در نظر گرفت.
آیا برای انتخاب سهم، تحلیل فاندامنتال کافی است؟
بسیاری از تریدران معتقدند که دیر یا زود، قیمت سهام یک کارخانه به ارزش ذاتی خود میرسد و فقط موضوع تایم در اینجا مهم است.
در جهت مقابل، برخی از اشخاص معتقدند که برای فعالیت در بازارهای مالی، تحلیل فاندامنتال بهتنهایی نمیتواند مورد کفایت باشد و اگر سرمایهگذار، سهام یک کارخانه که وضعیت فاندامنتال عالی داشته باشد را در نقطه خرید نامناسب خریداری کرده باشد، سود خوبی را نمیتواند کسب کند و برای ورود در نقاط ورود و خروج مناسب، باید از تحلیل تکنیکال در کنار تحلیل فاندامنتال استفاده شود.
بهعنوان نمونه، شخص سرمایهگذار پس از تحلیل و رسیدگی وضعیت فاندامنتال یک کارخانه، به این نتیجه رسیده است که سهام شرکت مذکور، 5000 تومان ارزش دارد؛ در اینجا باید وضعیت تکنیکالی سهام را موردبررسی قرار دهد، چراکه باوجود سودآوری مناسب و عالی بودن سهم موردنظر، ممکن است حدود قیمتی پایینتر را نیز مشاهده کند و سرمایهگذار را با ضرر قبل مواجه کند؛ بنابراین معامله سهام بر اساس تحلیل فاندامنتال کافی نیست و مواردی همچون تحلیل تکنیکال، روانشناسی بازار و…نیز باید در بررسی گرفته شود؛ که در دوره جامع بورس آکادمی حسن زاده کلیه این موارد به دانشجویان آموزش داده میشود.
[quform id=”1″ name=”ثبت نام دوره های آموزشی”]
جمعبندی
معامله سهام بر طبق تحلیل فاندامنتال یکی از روشهای حاضران بازار سرمایه است که در آن، صورتهای دارایی کارخانهها بررسی میشود و بهاصطلاح اشخاصی که از این نوع بررسی استفاده میکنند را تریدر فاندامنتال مینامند.
درواقع، اشخاصی که از تحلیل فاندامنتال برای انتخاب داراییها استفاده میکنند، اموری همچون نسبت P/E، نسبت P/NAV، آینده اقتصاد کلان، قیمت دلار، ارزشهای جهانی، سود عملیاتی کارخانهها و… را در نظر میگیرند. توجه داشته باشید که برای انجام یک سرمایهگذاری خوب، علاوه بر تحلیل فاندامنتال، به تحلیل تکنیکال، روانشناسی بازار، تابلو خوانی و…نیاز است.
سؤالات متداول
1_ اگر قیمت سهمی هزار تومان و ارزش واقعی ان 5 هزار تومان باشد طبق چه شرایطی باید وارد شد؟
با مطالب گفتهشده پس از بررسی عوامل تکنیکالی در بهترین نقطه باید وارد شد.
2_قیمت دلار چه تأثیری در سهام ایران دارد؟
باعث تغییر میزان فروش و سودآوری سهامی که داراییهای دلاری و صادراتی را تولید مینمایند میشود.
3_ قابلیت گسترش و توسعه شرکت چیست؟
میزان برنامه و سرمایهگذاری شرکتهای بورسی در افزایش میزان تولیدات و فروش خود برای آینده که یکی از عوامل مهم بنیادی است.
دیدگاهتان را بنویسید